Povijest Udruge

POVIJEST UDRUGE MALOG NOGOMETA - MAKARSKA
Povijest udruge
Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća mali nogomet u Makarskoj doživljava procvat, kako organizacijski tako i sve kvalitetnijom igrom makarskih ekipa. Igrani su razni prigodni turniri, npr. Prvomajski, za Dan mladosti, Dan ustanka, Dan Republike i sl., u organizaciji Saveza omladine ili Udruženja obrtnika (3 novogodišnja turnira su spadala u red najjačih u Dalmaciji u to doba). Ipak najorganiziraniji vid natjecanja malonogometaša bile su tada
popularne Radničke sportske igre(RSI),koje su okupljale 20-ak radnih organizacija podijeljenih u dvije lige.
Pobjednici RSI, najčešće „Vjesnik“, igrali bi dalje u u Kupu prvaka i Kupu kupova Dalmacije, tada najorganiziranijem natjecanju malonogometaša u cijeloj bivšoj državi. Problem lige RSI bio je u nastupanju samo za svoju RO, što je ometalo formiranje jačih ekipa i redovno nastupanje u „slobodnim“ ligama i Kupovima Dalmacije. Ostali su gradovi u Dalmaciji već imali svoje lige i u toj su organizacijskoj fazi bili ispred Makarske.
Posebno bi apostrofirao dva turnira, koja su prelomila situaciju u malom balunu na našu stranu. Jedan je pozivni uz sudjelovanje legendarnih splitskih ekipa, „Prime“ i „Dalme“, koje su nam širom otvorile oči po pitanju organizacije momčadi i same taktike igre malog nogometa, dok je drugi turnir klapa potkraj 1978.
Uz sudjelovanje 30-ak ekipa pokazao se fantastično velik interes omladine za malim nogometom-prisjeća se  Ivica Baletić, jedan od legendi malog baluna. Marinko Mucić, tadašnji predsjednik omladine, Ljubo Josipović i Nazario Klarić, ispred Udruženja obrtnika, te sveprisutni Ivica Baletić, kroz razne turnire pripremaju nešto što se mora dogoditi – Osnivačku Skupštinu makarske Lige malog nogometa, koja se i događa u jesen 1980.
Donosi se odluka da se kreće u prvu, probnu sezonu. Sve će koordinirati Baletić, a pomagat će mu Ljubo, Marinko, Milovan, Nazario i drugi. Baletić je „preslikao“ omiške pravilnike, izradio prve registracije i krenula je prva sezona.
Čast da odigraju prvu službenu utakmicu LMN pripala je tadašnjim maturantima okupljenim pod imenom „Novo vrijeme“ i to protiv „Velikog Brda“. Rezultat je 2:0, a prvi gol postigao je tada naš najbolji igrač  Igor Mastelić-priča nam Boćo o tom vremenu. U prvoj sezoni su nastupile sljedeće ekipe: „Vjesnik“, „Krvavica“, „Alfa“, „Fjaka“, „Stoperi“ iz B. Vode, „Veliko Brdo“, Comuna Lavanda“, „Vrpolje“, „Zelenka“, „MA 80“,
„Funky“ i „Novo vrijeme“. Prvak je bio „Vjesnik“. Zasluženo su pobijediliu utrci s iznenađenjem prvenstva, momčadi iz Krvavice. Golgeter lige je bio također iz redova „Vjesnika“, Slavko Jukić s postignutih 25 golova.
Iz lige je ispala ekipa „Zelenke“, a u ligu se plasirala popularna družina „Ramova express“. Prvo finale Liga kupa su igrali favorizirana „Alfa“ i senzacija kupa „Novo vrijeme“. Pobjeda je pripala favoritima , „Alfa“ je pobijedila rezultatom 3:2. Izlazak u kupove Dalmacije tog ljeta nije prošao slavno. „Vjesnik“ i „Alfa“ su ispali u prvom kolu od ekipa  „Izviđač“ i „Šarić Struga“ obje iz Ploča. Kako se LMN pokazala pun pogodak, donesena
je odluka da se, osnivanjem Općinskog saveza za mali nogomet,ista legalizira i riješi njen pravni status, što je i napravljeno u rujnu 1981. Slijedile su godine igranja, slavlja i tugovanja, pobjeda i poraza...

ONI SU VODILI LIGU MALOG NOGOMETA

Naprijed smo već naveli kako je osnovan Općinski savez malog nogometa, te da je prvi predsjednik LMN bio Ivica Baletić. Poslije njega slijede: Marinko Mucić, Ljubo Josipović, Milovan Milinković, Borislav Vuković, Sretan Glavičić, Gordan Garmaz, Tonći Bušelić, Dominko Kumrić, Vicko Bušelić, Mario Klarić, Zoran Ravlić, Damir Visković, Paško Barbić, Darijo Antunović, Boris Živkov, Frančesko Čobrnić. Kao tajnici, odnosno povjerenici lige, disciplinski suci, doprinosili su značajno organizaciji i unapređenju LMN: pok. Žele Budeša, Nikola Barnjak, Milovan Milinković, Borislav Vuković, Mario Klarić, Miro Andrijašević, Goran Kesar dok je Bero Erceg od 2002 godine taj koji vodi LMN. Interesantno je napomenuti kako je Baletić nakon LMN otišao u „Zmaja“ za predsjednika, Sretan Glavičić također postaje predsjednik „Zmaja“1990., iste je godine Boćo tajnik, a Milovan član UO „Zmaja“ da bi negdje 1994/95. Mario Klarić bio tajnik omladinske škole „Zmaja“. Na kraju i Dado Visković postaje predsjednik Skupštine „Zmaja“.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!